A tökéletes citromos süti nyárra: Sunburst Lemon Bars

2012.június.11. 14:11

fashionista

6 komment

Először is elnézést kérek: egyszerűen nem találtam megfelelő szór a 'sunburst' lefordítására. A kifejezés magyarul a felhők közül áttörő napsugárra utal, a recept esetében pedig arra, ahogy az aranybarnára sült krémréteg alól kibukkan a napsárga, citromos töltelék. Aki viszont tud jó fordítást, az ne habozzon, ossza meg és azonnal beírok neki egy virtuális pirospontot.

A recept egyébként nagyon egyszerű (mivel nem vagyok egy kifejezett konyhatündér, így általában olyan recepteket próbálgatok, amelyek nélkülözik a bonyolult konyhatechnikákat), gyorsan készen van, és a fanyar, savanykás íze miatt tökéletes nyári sütemény, főleg hőségben, amikor nem vágyunk egy nehéz desszertre.

IMG_1448.jpg

Sunburst Lemon Bars (kb. 25 szelethez)


Tészta:
2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
1 bögre puha vaj
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj

Töltelék:
4 tojás (lazán felverve)
2 bögre cukor
1/4 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 bögre frissen facsart citromlé (az egész recepthez kb. 2-3 citromra van szükség)
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj

Bevonat:
1 bögre porcukor
2-3 evőkanál citromlé

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Készítsd el a tésztát: egy nagy tálban keverd össze gépi mixerrel a hozzávalókat morzsás állagúra, majd nyomkodd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süsd aranybarnára (kb 20-25 perc)

3. Amíg sül a tészta, készítsd el a citromkrémet: öntsd egy közepes tálba a hozzávalókat, majd kézi habverővel elegyítsd őket, amíg sima, fényes krémet nem kapsz. Kóstold meg, hogy elég fanyar-e így a krém. Nekem kicsit édes volt az eredeti recept szerint, így a recepten megadott mennyiségen felül még egy citrom levét belefacsartam.

4. Öntsd a tölteléket a kisült tésztára, majd told vissza az egészet a sütőbe és még 25-30 percig süsd. Kb. 5 perc után aranybarna lesz a teteje, de ez ne ijesszen meg (nem fog odaégni),  várd ki a sütési időt. Amikor készen van, hagyd kihűlni (legalább egy órán át), ekkor már lehet látni, hogy néhol bereped a teteje, és kicsit előbukkan a csodás színű citromkrém.

5. Készítsd el a cukormáz bevonatot: keverd össze a prorcukrot a citromlével, majd simítsd a sütire.

6. Tartsd hűtőben, vágd fel kis szeletekre, majd tálalás előtt kb. 1 órával vedd ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb.

IMG_1444.jpg

Korábbi receptjeink:
Kókuszos Cupcake
Csokis Cupcake

A receptet a Recipegirl oldalról adaptáltam.

6 komment

Címkék: gasztro recept citrom sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://ourcelebration.blog.hu/api/trackback/id/tr944580553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

honey.pie 2012.06.11. 19:03:07

sziasztok! a "bögre" hány grammot / dl-t takar a különböző hozzávalók esetében??

fashionista · http://ourfashion.blog.hu 2012.06.12. 08:46:23

@honey.pie: egy sima, átlagos bögrét használtam (nem teáscsészét, hanem olyat, amiből pl. a kakaót issza az ember), de holnapra lemérem szívesen.

rebirebi 2012.06.12. 10:58:43

olyan jól néz ki, hogy rögtön el is kezdtem :)
kérdés: kb mekkora tepsibe rakjam?

fashionista · http://ourfashion.blog.hu 2012.06.13. 10:07:29

@honey.pie: pontosan 3 dl-es a bögre.
@rebirebi: kb. 40x25 cm-es tepsit használtam.

honey.pie 2012.06.20. 11:45:04

köszii, holnap készítem:)