Stégner-Kunos Niki vendégposztja
Ennél finomabb vajas kekszet én még nem ettem és természetesen ez a recept érdeme, nem az enyém. Akik eddig kóstolták, egytől eddig imádták és mostanában ajándékba is ezt szoktam készíteni. Egy kis dobozban, szalaggal átkötve, nagyon finom meglepetés. Vagy csak úgy, magunknak otthonra, csatos üvegben tárolva és a reggeli kávéhoz vagy tejhez majszolva.
A hozzávalók: ( kb. 50 darabhoz)
- 225 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
- 1/4 teáskanál só
- 320 g finomliszt
és díszítésnek kristálycukor vagy nádcukor.
Robotgéppel egyszerűbb az elkészítés, de kézzel is össze lehet gyúrni a tésztát.
A vajat keverjük habosra, és adjuk hozzá a porcukrot, a vanília aromát és a sót. Ezután jöhet a liszt a masszához és keverjük simára az egészet. Igazából a recept szerint ( a legtöbb recept szerint) átszitálva kellene hozzáadni a lisztet, de én nem mindig tartom be, és így is tökéletes lesz)
Amikor kész a vajas keksz masszája, vegyük ki és formázzunk belőle egy cipót. Ha túl lágynak érzed, tedd be kicsit a hűtőbe.Szerintem ez a tészta a világon a legfinomabb tapintású, egyszerűen imádom, ahogy gazdag vajtól, a kezemben olvadozva formálódik.
Osszuk fel három egyenlő darabra a cipónkat és sodorjuk belőle három kb. 5-6 cm rudat, amit végül fel fogunk vágni. Amikor el kezdjük a cipót gyúrni, kezdetben morzsálódik, de egy kis idő múlva szépen össze fog állni. Érdemes sütőpapíron vagy szilikon sütőlapon görgetni a rudat, mert amint kész azonnal bele is görgethetjük a kristálycukorba vagy a nádcukorba. Figyeljünk rá, hogy ne legyen a rúd repedezett vagy buborékos, ha úgy látod, hogy nem olyan szép, gyúrd újra. Ezután ujjnyi vastagságú korongokra vágjuk fel és már mehet is a sütőlapra. És a 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 22- 25 perc alatt ( a Szakácsok könyve szerint), gyönyörű aranybarnára sül.
Szerintem én már próbáltam 20 és 25 perc között, minden időskálán, de most 21 perc volt és aranysárga maradt és megszavaztunk, hogy ennél finomabb még sosem volt. Érdemes kísérletezni az idővel, ha többször is sütsz.
A recept a fantasztikus Szakácsok könyvéből való.
Sok örömet a sütéshez, és ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok rá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Andrea Török 2013.04.02. 14:16:31
Nagyon tetszik a recept. Azt hiszem, hétvégén megcsinálom. :)
Tudom, hogy nagyon fini lesz és szinte azonnal el is fog fogyni, dee... Van esetleg valami információd, hogy meddig lehet tárolni?
Előre is köszi a választ!
Banyus
Biri 2014.01.15. 15:55:05
Választ előre is köszönöm!
zsofagy 2015.12.20. 16:07:50
Pepigabi 2016.03.13. 16:23:36
Pepigabi 2016.03.15. 21:47:05